12 Μαρ 2009

Ωρίμασε ο καιρός για την κατάργηση του ασύλου.

Το πανεπιστημιακό άσυλο υπήρξε θεσμός που σε εποχές πολιτικά ανώμαλες εξυπηρετούσε την ανάγκη να προστατευθούν διδάσκοντες κυρίως, αλλά και τα λοιπά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, για την απρόσκοπτη έκφραση των ιδεών τους, κυρίως για ζητήματα που αποτελούσαν αντικείμενο των πολιτικών αντιπαλοτήτων της εποχής.

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα, η δημοκρατία μας ωρίμασε με αποτέλεσμα η ακαδημαϊκή ελευθερία να μην είναι πλέον τίποτε περισσότερο παρά μία εξειδικευμένη μορφή της ελευθερίας λόγου και εν γένει εκφράσεως που προστατεύεται επαρκώς από το Σύνταγμά μας. Όταν σήμερα δεν διανοείται κανείς να περιορίσει την ελευθερία γνώμης, την ελευθεροτυπία, εν γένει την ελευθερία έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη, αυτονοήτως προστατεύεται πλήρως και η ακαδημαϊκή και επιστημονική ελευθερία.

Αντιθέτως το άσυλο εξετράπη σε θεσμό προστασίας εγκληματιών και λογής – λογής ταραξιών με πρώτα θύματα την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα η οποία υφίσταται τους τραμπουκισμούς, αλλά και τις κακουργηματικές φθορές των ομάδων της Άκρας Αριστεράς.

Πέραν τούτου, το άσυλο οδήγησε στην χρήση των πανεπιστημιακών χώρων ως ορμητηρίων κουκουλοφόρων, ως επιχειρησιακή έδρα αντικοινωνικών ομάδων. Η απόπειρα που έκανε η Ν.Δ. να καταστήσει την λειτουργία του ασύλου ορθολογικότερη δεν απέφερε καρπούς και τούτο διότι οι μεν πρυτανικές αρχές ευρισκόμενες μπροστά στην τρομοκρατία της Αριστεράς δεν αίρουν το άσυλο ποτέ φοβούμενες την σωματική ακεραιτότητα ή και την ζωή τους, οι δε εισαγγελικές αρχές και τα αστυνομικά όργανα μέχρι σήμερα για άγνωστους λόγους δεν τόλμησαν να ελέγξουν την κατάσταση, ακόμη και όταν προφανέστατα τελούντο εντός του πανεπιστημίου αυτόφωρα κακουργήματα.

Μετά από όλα αυτά είναι προφανές ότι το άσυλο έχει εξελιχθεί σε θεσμό που χρησιμοποιείται εναντίον των συμφερόντων της κοινωνίας και του ίδιου του πανεπιστημίου χωρίς ταυτοχρόνως να εξυπηρετεί τον αρχικό σκοπό του και είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για την κατάργησή του.

(Άρθρο του βουλευτή Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδη, στον Αδέσμευτο τύπο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου